Õige Rasputin nägi välja selline

Foto: Wikipedia
Eesti
12. november 2021, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Narva tuli Rasputini naistevõrgutajast poeg (5)

„Rasputini poeg Narvas – venelane kuulutas end „pühaks meheks“ ja võrgutas naisi,“ kirjutas Meie Maa 12. novembril 1931.

„Narva ilmus keegi venelane, kellel on palju sarnasust Rasputiniga. Ta oli lasknud lendu kuulduse, et tema olevat Rasputini poeg. Tekkis ärevus Narva naiste keskel. Igaüks tahtis pühale mehele läheneda. Oli naistel rida kokkusaamisi „Rasputini pojaga“ nelja silma all,“ teatas Meie Maa.

„Ühe töölise naine sai sellega hakkama, et saatis oma mehe igal õhtul kõrtsi ja kutsus siis „Rasputini poja“ oma juure kodusse. Nii kestis mitu õhtut. Lõpuks mees sai haisu ninna. Ühel õhtul ta tuli varemalt kodusse ja leidis vale-Rasputini oma naise juurest. Naine oli oma püha külalisega väga koduses vahekorras. Mees peksis naisevõrgutaja läbi ja viskas ta tänavale.“

Hiljem selgus, et Narva Rasputini tegelik nimi oli Foma Semjonov. Ta kadus linnast imekiiresti, kui tema õige nimi avalikuks tuli jättes maha pahandust ja kanakitkumist abielupaaride vahel.

Fomale idee andnud harimatust talupojast müstikut Grigori Rasputinit, kes kutsuti Peterburi ravitsema hemofiiliat põdevat tsareevitš Alekseid, süüdistati sealses seltskonnas tõepoolest ka liiderlikkuses. Väidetavalt langenud naisi jõhkra välimusega läbitungivate silmadega habemiku ees nagu loogu. Tema usulahk olevatki soosinud patuelu.

Ehtne Rasputin tapeti julmalt detsembris 105 aastat tagasi.