Köie tänaval elanud Varvara peitis veretöös kasutatud habemenoa seinalaudade vahele. Ta soovis ajada uurijaid segadusse. Foto on illustreeriv.

Foto: Vida Press
Eesti
21. juuli 2023, 12:11

KÖIE TÄNAVA KÄTTEMAKS: armukade tallinlanna üritas ühise joomingu järel elukaaslast kastreerida

1920ndate lõpus elas Eestis umbes tuhat registreeritud naiskurjategijat. Enamiku neist moodustasid vargad. Suuremad roimad oli meeste pärusmaaks, ent muidugi esines erandeid. Üheks selliseks erandiks oli Tallinnas Köie tänaval elanud Varvara Kane, kes üritas 1927. aasta 13. novembril oma elukaaslast habemenoaga kastreerida ja lõi teda kirvega pähe. Veretöö toimus pärast ühist joomingut ning selle põhjuseks oli ilmselt armukadedus.

Tormisel pühapäeva õhtul kella 22 paiku kuulis Põhja-Tallinnas Köie tänava majas nr 16 elanud kojamees Jüri Kröönvalt keldrikorrusel asuvast korterist paanilist hädakisa ja oigeid. Kröönvalt oli veendunud, et karjed pärinesid korterist, kus elas Varvara Kane koos oma mehega. Paar oli viimasel ajal üha enam tülitsenud. Kojamees läks asja uurima ning talle jäi juba koridoris silma kõnealuse korteri ukse alt immitsev veri.

Ta surus kõrva vastu ust, ent sisse astuda ei julgenud, kuna oli kindel, et seal oli mõne minuti eest toimunud võigas kuritegu. Otsese sekkumise asemel teavitas ta asjast politseid. Kiirelt saabusid kohale kaks korrakaitsjat, kellele avanes Varvara korterisse astudes kohutav vaatepilt.

Edasi lugemiseks: