Siniste silmadega blondiini Irma Greset (fotol kannab numbrit 9) peeti aaria rassi naise musternäidiseks. Foto 1945. aasta kohtuprotsessist. Pisipildil on Grese ilmselt 17- või 18aastane.

Foto: Kollaaž (Vida Press, Twitter.com/rustystubbs)
Maailm
21. juuli 2022, 08:30

KAUNIS KOLETIS: sinisilmne valvur Irma Grese tekitas koonduslaagrite vangide seas hirmujudinaid (6)

„Ta oli üks kaunimaid naisi, keda ma olen näinud. Tema keha oli igas mõttes täiuslik, nägu oli puhas ja ingellik ning tema sinised silmad olid kõige kelmikamad ja süütumad, mida on võimalik ette kujutada. Aga siiski oli Irma Grese kõige pahelisem, julmem ja kujutlusvõimelisem pervert, kellega on minu teed ristunud.“ Nii kirjeldas Natsi-Saksamaa koonduslaagrite kurikuulsat naisvalvurit üks Auschwitzi kinnipeetutest. „Kauniks koletiseks“ ja „Auschwitzi hüääniks“ nimetatud Irma Grese ei arvanud ka sõja lõppedes, et tema julm käitumine vangide vastu oleks olnud mingil moel vale.

1923. aasta sügisel Põhja-Saksamaal sündinud Irma Grese oli koonduslaagrites karjääri alustades väga noor. Neiu üha kasvav huvi natside vastu ei meeldinud sugugi talunikust isale Alfredile, kes kasvatas pärast abikaasa enesetappu – väidetavalt oli selle põhjuseks Alfredi üleaisa löömine – üksinda viit last. Tõsiusklikust kristlasest isa oli kasutanud koduseinte vahel laste korrale kutsumiseks sageli ka ihunuhtlust. Eriti siis, kui nad näitasid üles sümpaatiat natside ideoloogia vastu, mida hakati alates 1933. aastast koolides aktiivselt õpetama. Alfred keelas võsukestel natside organisatsioonidega liitumise, ent põikpäine Irma ei võtnud teda kuulda ja lahkus 14aastasena kodust. Karm ideoloogia vormis arglikust tüdrukust hirmuäratava vangivalvuri, kes nautis kinnipeetavate piinu ja kannatusi.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99