Natsid propageerisid orgaanilist ja lihtsat toitu. Erinevalt varasemast pidid kõik sakslased pärast natside võimuletulekut iga kuu esimesel pühapäeval einestama võimalikult odavalt – üldjuhul söödi vedelat ühepajatoitu.

Foto: Wikimedia Commons
Maailm
6. juuli 2023, 21:12

Natsid propageerisid orgaanilist sööki ja üritasid ühendada rahvast ühepajatoidu abil (4)

Toidupuudus oli üheks põhjuseks, miks Saksamaa kaotas I maailmasõja. Natsid ei soovinud sama viga korrata, ent ka nemad mõistsid, et selline oht on olemas. Lihtsa toiduga üritasid nad esialgu sakslasi ühendada ning II maailmasõja ajal loodeti, et armee suudab end idarindel ise toita ja selle käigus nälga jäänud slaavlased viljakast Ida-Euroopast üldse minema kupatada. Ise hakkas taimetoitlasest Adolf Hitler sõja käigus kartma mürgitamist, mistõttu pidid noored naised tema ette viidavat toitu eelnevalt maitsma. Alles siis, kui neidudega midagi ei juhtunud, viidi söök viimaks Hitleri ette. Ka tema elu viimane eine osutus võrdlemisi lihtsaks.

Natside jaoks oli tervislik toit väga olulisel kohal. Eelkõige toetas see nende aaria rassi ideoloogiat – „ülimusliku“ keha eest oli vaja ka korralikult hoolitseda. Orgaanilisem ja taimsem toit oli nende arvates hea tervise pandiks. Taimetoitlasest füüreri eeskujul üritati hoiduda ka lihast ja suhkrutoodetest. Äärmiselt oluline oli ka see, et lauale jõudev toidukraam oleks kasvatatud Saksamaal. Ka sellel oli küljes propaganda hõng, sest väideti, et aaria keha jaoks on ideaalne toit see, mis kasvab Saksa pinnal. See oli ka omamoodi ajendiks natside soovile Saksamaa territooriumi sõjalisel teel laiendada.

Edasi lugemiseks: