Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
15. oktoober 2021, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kohtumisele Virus järgnes julm röövmõrv

„Eesti ülemkohtus algas protsess kolme naise ja kolme mehe üle, kes läinud talvel röövmõrvasid kaks juhtivat rootsi ametiühingutegelast,“ teatas Stockholmi Eesti Päevaleht 16. oktoobril 1991. Nad leiti 25. jaanuaril Tallinnast Paldiski maantee tühermaalt surnuks külmunult.

Kolm rootslast olid Viru hotelli ööklubis napsu võttes tutvunud kolme noorevõitu venelannaga. Juttu jätkus kauemaks. Üks rootslastest väsis ära ja läks magama. Teised kaks püüdsid naisi endi hotellituppa meelitada, et seal konjaki seltsis mõnuga edasi miilustada.

Nood keeldusid ja said kõrvallauas istunud tuttavatelt meestelt silmatilku, et rootslasi uimastada. Öösel talutati juba mõistuse kaotanud mehed taksosse ja viidi ühe nendega pummeldanud noore naise korterisse. Paraku jõudsid rootslased seal toibuda ja seega tuli jälle silmatilgad appi võtta. Mälu kaotanud mehed otsiti läbi. Pettuti. Raha oli neil kaasas vähe.

Seejärel peksti nad julmalt läbi, lohistati korterist välja ning visati Paldiski maantee tühermaale. Kingi neil jalas polnud, mantlitest rääkimata – üks oli koguni aluspesus. Külma oli aga viie kraadi ringis. Lausuimased julmalt läbi pekstud mehed proovisid küll minema roomata, kuid ei suutnud seda teha ning surid.

Röövmõrvarid jagasid omavahel saagi. Igaüks sai 200 Rootsi krooni. Nad põgenesid Venemaale, kuid tabati üsna kähku. Vanglas jõudis enne kohut üks naistest veel noore rootslasest inseneriga abielluda.