Kogu Düsseldorf oli mõrtsuka veretöödest rabatud. Enamjaolt lapsi jahtinud Peter Kürten (pisipildil) kasutas relvana noa kõrval ka kääre ja haamrit.

Foto: Kollaaž (Wikimedia Commons)
Maailm
14. oktoober 2021, 19:05

JAHT DÜSSELDORFI VAMPIIRILE: Saksamaal hirmu külvanud roimar tabati tänu valesse postkasti potsatanud kirjale

Lääne-Saksamaal tegutses enne natside võimuletulekut roimar Peter Kürten, keda nimetati toonases meedias „Düsseldorfi Vampiiriks“. Ohvrite verest erutunud (ja seda mitmel juhul ka joonud) mõrtsuka kuritegude kõrghetk saabus aastatel 1929 ja 1930, mil kogu Düsseldorfi linnarahvas oli hirmust otsekui halvatud. Uurijatel ei õnnestunud sakslast kuidagi tuvastada, ehkki ta jättis osad ohvrid ellu ja naasis sageli mõrvapaikadesse, kus ta vestles muretult politseinikega. Sarimõrvari tabamine saabus aga täiesti juhuslikult. „Ma pigem nautisin seda,“ võttis ta oma võika tegevuse kohtupingis istudes kokku.

Vaestes tingimustes sirgunud Peter Kürten näitas ebanormaalseid kalduvusi üles juba lapsena. Väidetavalt üritas tulevane Düsseldorfi Vampiir juba viieaastaselt uputada oma mängukaaslast. Mõned aastad hiljem tutvus ta naaberkorteris elava koerapüüdjaga, kellega koos hakati loomi piinama. Tema käitumine muutus aastatega aina hullemaks. Üheksaselt lükkas ta parvelt vette koolikaaslase, kes ei osanud ujuda. Kui teine poiss toona uppujale appi tõttas, hoidis Kürten tolle pead vee all, kuni mõlemad poisid uppusid. Võimud nimetasid seda õnnetuseks, ent tegelikult oli Peter Kürten – keda on nimetatud ka „seksuaalpervertide kuningaks“ – alustanud väga veriseks kujunenud mõrtsukakarjääri, mille lõpetas alles giljotiinitera.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99