Eesti

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas isegi piimast ja leivast sai talongikaup (22)

LISA KOMMENTAAR

13. oktoober 2021, 08:06
Leib/sai olid vähemalt Tallinnas talongide peal küll. Aga otse leivakombinaadi poest Kadaka teelt ostes sai 2 pätsi ilma talongita, kuigi umbes tund aega tuli sabatada.
Viin oli13. oktoober 2021, 06:24
minev kaup. Kui enne talonge ei suutnud ma autot osta, siis talongide aegu ostsin "Volga"! Kuidas nii? Mäletate taksoviina, bussiviina, trolliviina, era monopole. Kust viina saadi? Ukrainast said viina, nii palju kui jõudsid vedada. Ilma järjekorrata!
exs12. oktoober 2021, 23:17
lastele oli küll piimatalongid 3,2protsendise piima peale.Lahjat piima sai ka ilma.Leib ja sai olid talongiga.Seebitalonge oli ka sest seepi sai kohutavalt palju jätkus pärast 10 aastaks.Viina talongid sai suhkru omade vastu poes vahetatud.lastel kulus suhkrut rohkem ,viina polnud vaja.
Tartlane12. oktoober 2021, 19:18
Kuna ma sel ajal kodus kokandusega eriti ei tegelenud, sain oma söögid kulinaariatest kätte ilma talongideta. Puudust polnud ei restorani "Kaunas" (hilisem "Atlantis") väljamüügis ega ka Munga tänava kulinaarias. Loomulikult käisin ka poodides ega mäleta, et piimast, leivast ja muust igapäevasest puudus oleks olnud. Talongid olid mul küll olemas. Kasutasin need viina omad ära ja "jagasin" need hundijalajoogid hädalistele.
12. oktoober 2021, 13:03
Hetkel käib samasugune jama ehitusmaterjalidega.. Peaks vist ehitusmaterjalidele talongid sisse viima - 1 tihu puitmaterjali, 50 m2 Silver Penoplasti ja 500 Fibo plokki inimese kohta. Noh, tgeelikult küll peale Soomest sissevedu on see probleem nüüdseks kadunud ja kohalike ladude uksed tehti lahti..
on12. oktoober 2021, 21:58
kõik ehitatud ja pole vaja mingit materjali- kui cov niidab vanu siis saavad noored kergemalt edasi..kui muidugi perestroikat ei tee- neil ikka vaja teisiti, kuidagi ei saa leppida vanemate varaga..poegade viinatalongide eest sain elektrikutelt kaablit ja mida oli saada, enda omad läksid ka käiku aga söögi eest hoolitses naine- tema töötas poes.Mu ekstraklassist mantlist sai kahele poisile super joped, kolmandale jäi venna oma jne...nüüdsel ajal omad raskused- ära nina välja pista- kohe cov ootamas.
Mari12. oktoober 2021, 12:15
Kas räägivad need kes sel ajal alles püksi tegid? Asi ei olnud üldse nii hull. Piim, koor, leib ei ole kunagi talongikaup olnud. 91-92 oli poes nii vorsti kui juustu. Ka liha oli olemas aga valik väike ja sai ruttu otsa. Sel ajal old nn Brežnevi pakid ja nendega sai viinereid ja muud defitsiiti, kaasnes mõni vähem populaarne toode!!!
Oleneb,millises paigas Eestis.12. oktoober 2021, 12:37
Tallinnast kaugemates paikades oli olukord üpris katastroofiline.Sageli ei olnud talongidest ka abi,sest surm ka ei võta sealt,kus midagi võtta ei ole.
Urmas12. oktoober 2021, 13:29
1992a. peale rahareformi oli loomulikult kõike saada. Talongid olid, sest need lepalehtedest rublad ei maksnud midagi. 1992 ostsin kroonide saabudes kilo banaane, maksis palju aga maitses hästi. Valio jogurt maitses ka.
mäletan12. oktoober 2021, 14:39
Marikene, kui sulle tundub, et piimatalongidest räägivad liiga noored, siis sul endal dementsus kallal.Meie linnas tõesti piim talongidega ei olnud, aga leib oli kohe päris kindlasti talongide peal. Liha, vorsti ja muud sarnast jätkus neile, kellel oli isiklik vabakäigu pensionär, kes siis päevad läbi poodides passis. Ülejäänutele vaatasid õhtul töölt tulles vastu puhtaks pestud letid...
@mäletan12. oktoober 2021, 16:57
Ma juba mainisin,et igakord talong ka ei aidanud.Mul ei olnud "vabakäigu pensionäri".Õhtul peale tööd läksin poodi.Talongid olemas,aga vajalikku talongikaupa enam poes ei olnud.
Eve12. oktoober 2021, 18:34
Mari, see ei olnud nii. Talongidega sai iga inimene ka esmatoiduaineid. Kuivord neiks loeti ka sigarette ja viina, vahetasin nende kaupade talongid toidu vastu. Rohelist varvi talongide eest sai toiduaineid, vabamuugis polnud. Kes mäletab see mäletab.
Anton13. oktoober 2021, 06:34
Kas on raske netiajastul otsida ylesse 1992 aasta algupoole kohalikud ajalehed, mis andsid teada, missuguse talongiga antud kuul midagi poest peaks saama?
@Urmas/ täna 08:27 12. oktoober 2021, 12:07
Mis oleks Sinu arvates siis pidanud olema tulevaste uusrikkurite poolt rahva vara enneolematu röövimise ja tööstuse ja põllumajanduse käsu korras sundlikvideerimise tulemus? Kas üldine idüll ja kabaküllus? Talongid ja vaesus - selline oli hind, et Venemaal saaks tekkida puutini k a a b a k a t e võim ja oligarhid-miljardärid. Ja Eestis nn "esimene eesti", kes "pole kunagi varem nii hästi elanud kui nüüd".
Penskar12. oktoober 2021, 11:41
Ma küll ei mäleta et piim ja leib oleks talongikaup olnud, elasin Tallinnas.
Ma juba mainisin,12. oktoober 2021, 12:38
Et kaugemates paikades oli olukord üpris sant.
Smv12. oktoober 2021, 09:59
On siiani meeles talongi edgar. R...
Vo. 12. oktoober 2021, 11:46
Edgar oli tubli Rahva Rindelane, purustas juudikaupmeeste salavõilaod, juu... ootasid uut raha, tegelikult kaupa oli piisavalt, spekuleerida ole neil vaja!
ajalugu kordub 12. oktoober 2021, 04:27
Maailma laiune hinna- ja koroonakriis süveneb juba mitmendat aastat ja näitab niiviisi, et seekordne talongisüsteem tuleb ülemaailmne...
Urmas12. oktoober 2021, 08:27
Toona oli see kriis ainult NSVL sisene, sest impeerium kukkus Afgaani sõja tõttu käpuli: nad pusisid ja pusisid kümme aastat ja sinna läks meeletult raha ja ei suutnud võistelda Ameerikaga võidurelvastuses ja viimase jalahoobi andis Balti riikide iseseisvuspüüe. Laulev revolutsioon, balti kett. Baltikumi rahvas ei tahtnud enam orjad olla. Tallinnas olid talongid, et kotipoisid ei ostaks Eestist kaupa Venemaale. Eestimaa ei tahtnud enam Venemaad lepalehtede eest toita. Seda enam, et bensiinikraanid keerati kinni. Miks Eestimaal oleks vaja sellist kaubanduspartnerit? Ka praegu?!
@Urmas12. oktoober 2021, 08:29
Eks see talongivärk oli tol ajal ainuõige lahendus.Muidu ei oleks tööinimene poest üldse midagi saanud.
Urmas12. oktoober 2021, 08:43
Vene aja lõpus kuulutas NSVL sisuliselt Balti riikidele majandusblokaadi : tahate iseseisvust, siis palun, me ei tarni enam bensiini ja keerame gaasikraanid kinni, elektrit muidugi kinni ei saanud keerata, sest Eestis asuv Balti soojuselektrijaam varustas elektriga lisaks Eestile ka Leningradi. Eesti vastus oli, et siis me ei varusta teid ka toiduga ja talongide alusel müüme ainult Eesti elanikele. Ma mäletan selgelt, et venemaa spekulant soovis poest osta, müüa ütles, et teile ma ei müü, ostke Venemaalt. Unustamatu pilt!