Hukkamist ümbritses tohutu rahvamass. Paljud pealtvaatajad naersid ja tundsid lintšimisest rõõmu. „Meil toimus eelmisel õhtul grill,“ kirjutas üks kohalik elanik hukkamist kujutanud postkaardi tagaküljele.

Foto: Vida Press
Maailm
4. august 2023, 13:21

LINTŠIMINE TEXASES: perenaise tapmises süüdistatud 17aastase noormehe õõvastavat hukkamist kujutati postkaartidel

1916. aasta kevadel vahistasid Texase osariigi ametivõimud 17aastase mustanahalise noormehe Jesse Washingtoni, keda kahtlustati oma tööandja tapmises ja vägistamises. Pärast kiiret süüdimõistmist viisid vihast pimestatud kohalikud ta viivitamatult kohtusaalist Waco linna keskväljakule, kus noormeest julmalt tükeldati ja tuleriidal elusalt põlema pisteti. Õõvastavat tapatööd jälgisid rõõmsalt enam kui 10 000 inimest. Lintšimist jäädvustas ka professionaalne fotograaf, kes valmistas võikatest fotodest postkaarte, mida said linnaelanikud osta ja saata seejärel kaugemal elavatele tuttavatele.

Pärast kodusõja lõppu oli Ameerika Ühendriikides õhus ohtralt rassidevahelisi pingeid. Aastatel vahemikus 1889–1918 tuvastati USAs kokku 3224 lintšimisjuhtumit. See tähendas, et laias laastus toimus riigis selle aja jooksul omakohtu teel hukkamist iga kolme päeva tagant. Muidugi oli olukord kõige hullem lõunaosariikides, mille seast paistsid mustanahaliste vastu korraldatud julmustega enim silma Georgia, Mississippi ja Texas. Viimases toimus 1916. aastal ka „Waco õuduseks“ nimetatud Jesse Washingtoni lintšimine, mis tekitas iseäraliku fotomaterjali ja kohalike inimeste reaktsiooni tõttu mujal USAs palju kõneainet.

Edasi lugemiseks: