Foto: Stanislav Moškov
Eesti
5. oktoober 2021, 00:17

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas aasta eest oli vaid kümme koroonanakatunut (6)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsitud viirusetestidest olid kümme positiivsed, teatas terviseamet täna aasta tagasi. Kuus juhtumit oli pärit Harjumaalt ning vaid kaks Tallinnast. Haiglas oli 41 inimest, kolm neist juhitaval hingamisel.

Koos teatega õpetati, kuidas viiruse levikut peatada. Esmajoones rõhutati, et teiste inimestega peab distantsi hoidma ning soovitati rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides maski kanda. Tõsi küll, ega sellest suurt hoolitud, nagu ka soovitusest kodus püsida, kui end haiglasena tunned.

Viirus levis veel üsna aeglaselt. Kuu aja pärast oli nakatunuid praegusega võrreldes ikka tühine arv, 131, ja haiglates oli 53 inimest. Hoiatused olid aga läinud toonilt järsemaks: „Haigena ära kooli ega tööle mine! Ära kohtu tõbisena sõpradega ega mine ühelegi üritusele või peole. Isegi mitte korraks!“

Ega seda kuulatud.

Võib-olla sellepärast, et koroona oli ikkagi enamiku jaoks uus tõbi. Euroopas olid esimesed nakatumisjuhud Prantsusmaal Bordeaux's ja Pariisis – seda 24. jaanuaril 2020. Itaalias avastati koroonaviirus nädala jagu hiljem ja just sellest riigist hakkaski see kiiresti levima. Koolivaheajad panid inimesed lennukitesse istuma ja mägedesse suusatama põrutama. Kõige hullem pauk tuli aga Austriast Ischgli suusabaarist, kus baarmen nakatas sadu inimesi, kes viisid omakorda tõve koju.

Meie suusaturistid tõid viiruse siia peamiselt Milano kandist. Nii see hakkaski levima.