Foto: Aldo Luud
Eesti
30. september 2021, 00:14

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Tartu sai päris oma raadiojaama (5)

Täna 30 aastat tagasi oli Vello Lään (pildil) saanud noore agara meeskonna kokku ja seega jõudis toonase põllumajanduse akadeemia neljandalt korruselt katusel seisnud antenni avalaul – Simply Redi „Something Got Me Started“. See pärines Manchesteri bändi läbi aegade edukaimalt albumilt „Stars“. Paraku ei kostnud see kuigi kaugele. Algul oli kuulmisraadius paarikümne kilomeetri ringis. Siis õnnestus Ühendriikidest parem saatja osta ning see pandi 175 meetri kõrgusele Soinaste masti. Nüüd võis neid kuulata Paidest Võruni välja. Ehk isegi Venemaal.

Sellega algaski Tartu Raadio kuldaeg. Plaanis oli Ardussegi saatja panna, et vallutada kogu Tallinna-Tartu maantee. Et miks peaksid sohvrid pikal teel autos niisama igavlema. Säravad (peamiselt) tudenginoored vedasid tolle raadio Lõuna-Eestis Vikerraadiostki kuulatavamaks.

Tehti maailmarekordki ära. Vähemalt enda meelest – seda siis, kui Erkki Kõlu ja Valdo Jahilo vestsid eetris 61 tundi järjepanu anekdoote. Omanikeringi tuli ja sai nõukogu esimehekski jõuline Andrus Ansip, kelle firma Luik Invest käes oli 54,7 protsenti aktsiatest. Kuid siis sai Ansip 1998. aasta septembris Tartu linnapeaks ja alustas kiiret poliitkarjääri.

„Jumal tänatud, üks päevake jälle surmale lähemal,“ ütles ühe saatepäeva lõpus mikrofoni välja lükates 19aastane Taimo Kolsar kuulajaid hämmastades. Ega ta teadnud ju siis, et tal oli raadio koha pealt tegelikult õigus. Uue sajandi tulekul müüdigi raadiojaam maha.