Vana Tallinna disain aastast 1963. „Selle maailmakuulsa likööri retsepti teavad vaid loetud liköörimeistrid. Retsept antakse edasi meistrilt meistrile.“Foto: Erki Pärnaku
Toiduuudised
9. oktoober 2021, 16:21

VANA TALLINNA LEGENDID | Kas oskad arvata, mis selle kultuslikööri nimi võinuks äärepealt olla?

Liviko territooriumil voolab piiritus mööda eri suurusega torusid nagu veri inimese soontes. Punastest kividest hoones seisavad maast laeni kõrguvad piiritusemahutid. Ühte läheb sisse 80 000 liitrit piiritust. „Kui 1944. aastal oli märtsipommitamine, siis kukkus üks pomm ka siia piiritusemahutisse. Õnneks pomm aga ei plahvatanud. See oleks olnud võrreldav sama koguse bensiini plahvatamisega, kõik siin ümberringi oleks kadunud,“ räägib siinse muuseumi kuraator Gloria Hallaste (29). 

Kui 120 aastat vanal Tallinna bussijaama taga asuval hoonekompleksil kirju peal poleks, ei oskaks arvatagi, et siin on juba rohkem kui sajandi jagu kangemat kraami villitud. Kroonu viinaladu asutati siia aastal 1898, samal aastal hakati ehitama ka ettevõtte peahoonet, kus asub Liviko tootmine praegugi. Paekivist ehitatud hoone arhitekt oli baltisaksa päritolu Rudolf Otto von Knüpffer, kes suri vaid kaks aastat hiljem.

Edasi lugemiseks: