Foto: Pixabay.com
Eesti
18. september 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Poola lendur sõja jalust Eestisse põgenes (3)

Oli esmaspäev, 18. september 1939, kui kella viie paiku õhtul maandus Tartu lähedal Mäksa mõisa põllule tundmatu lennuk.

2. diviisi ülem kindral Jaan Kruus saatis ülemjuhataja Johan Laidonerile salajase telefonogrammi: „Poola sõjaväe lennukil relvi peal ei ole ja punane rist on peale värvitud. Tegin korralduse, et lendur, kes on Poola sõjaväe vormis viiakse Tartusse ja jäetakse 2. lennuväedivisjoni valve alla. Lennuk on jäetud kohale ja tema juurde on pandud sõjaväeline valve.“

Sõjavägede staabi II osakonna (luure)ülem major Aksel Kristian kuulas Poola lenduri üle, kes ütles oma nimeks Mieczyslaw Urban. Ta oli Poola aeroklubi sekretär ja mobiliseeriti sõjaväkke otse enne maailmasõja puhkemist 1939. aasta augustis ning saadeti lendurohvitseri asetäitjana teenima Lidasse (linn praeguses Valgevenes). Kui Punaarmee Poolasse tungis, anti pilootidele käsk lennata Daugavpilsi, kus ta maandus paariks tunniks ja otsustas põgeneda Rootsi. Mingeid maa- või lennukaarte polevat tal olnud, kütus oli otsakorral ja nii ta enne pimeduse tulekut Mäksas maabuski, lootes kuidagimoodi Poola saatkonnaga ühendust saada. Eestis oli ta varem ametlikul visiidil käinud ja siinsete lenduritega kohtunud.

Urban interneeriti ja saadeti koos Poola allveelaeva Orzel Eestisse jäänud kapteni Henryk Kloczkowskiga elama Tartusse Veski tänavale. Palka maksti talle garnisoni rahadest.