Foto: Martin Ahven
Eesti
13. september 2021, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas talumehed Suvorovi poega nahutasid (3)

Ulila mehe kaigas on tõhusam kui kindrali mõõk, tuli välja 1800. aastal Väike-Pungerja postijaama lähedal. Tsaari-Venemaa kuulsa väejuhi Aleksandr Suvorovi poeg, kindraladjutant ja kindralleitnant Arkadi oli sõitmas Peterburi, kui kohtas 1. märtsil Ulila ja Valguta mõisate talupoegadega, kes olid viinavooriga samuti Peterburi poole liikumas.

Talupoegade raskes koormas reed ei saanud end ümberkukkumist kartes kuidagi tee serva nihutada, et tema kõrgeausust mööda lasta. Viinavoori esimene osa sai ajapikku küll kõrvale, teine osa oli sillal või sellele lähenemas ega teinud seda mitte. Kindrali teener haaras postipoisi piitsa ja tormas sellega talupoegi nahutama. Üks neist virutas teenrit teibaga, nii et veri lahti. Teener põgenes kindrali kaitse alla, umbes 30pealine jõuk vihaseid talupoegi kannul.

Kindral kargas, mõõk peos, postikibitkast välja, viskas kasukagi seljast, et talumehed tema uhket mundrit näeksid. Nood sellest ei hoolinud. Üks virutas kaikaga mõõga pihta, mis pideme küljest lahti pudenes, teised andnud kindralile õige tublisti peksa.

Läbipekstud kindral kaebas Liivimaa kubernerile, et sada tšuhnaad tulnud talle kaigastega kallale, vigastanud tema kätt ning löönud teenril pea ning käeluu katki. Temal läinud suure vaevaga korda oma elu päästa ja minema kihutada.

Asja hakkas arutama Tartu maakohus. Pole teada, millisele otsusele seal jõuti.