Foto: Panthermedia/Scanpix
Eesti
11. september 2021, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Tallinnas olla naiste süütust restaureeritud

„Noor 19aastane tütarlaps, ühe Tallinna keskkooli viimase klassi õpilane, pidi kohe pärast lõpetamist vanemate soovil abielluma rikka ärimehega, kes nõudis oma tulevaselt täielikku süütust. Tütarlapsel oli õnnetuseks kogemata olnud just eelmisel suvel supellinnas eneseunustuse silmapilk, mida ta nüüd küllalt kahetseda ei jõudnud. Pealinnas on aga üks mitte-eesti eriarst leiutanud endale paljutõotava tööpõllu – neitsilikkuse minetanud naiste neitsinaha restaureerimise,“ kirjutab Tartu ajaleht Nool 1931. aastal.

„Mõni nädal enne pulmi õmbleski arst tütarlapsel rebenenud neitsinaha uuesti kinni. Ja see kõik ei maksnud enam kui 60 krooni,“ teab Nool. Tüdruk olevat soovitanud tohtrit sõbratarilegi, keda tulevane abielumees oli hakanud pulmade eel süüdistama, et too on äsja kaotanud süütuse teisele mehele. Siingi olevat lõikus hiilgavalt õnnestunud.

Noolel on varasemastki ajast näide tuua: nimelt olevat tuntud ärimehel tekkinud kõrtsis sõnelus tema lauas istunud baaridaamiga, keda ta kukkus süüdistama oma kehaga kauplemises.

„Daam vaidles ägedalt vastu ja ütles enese olevat veel neitsi. Seepeale lubanud ärimees baaridaamiga abielluda, kui too suudab tõestada oma neitsilikkust. Tehti notari juures leping, daam külastas paaril korral kõne all olnud arsti ja rikas vanapoiss oligi kaotanud oma elupõlise vabaduse. Nende abielu on praeguseni väga õnnelik,“ kinnitab ajaleht.