Foto: Õhtulehe arhiiv
Eesti
9. september 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas puupiiritus Pärnus oma tapatööd tegi (2)

Oli pühapäev, kell oli jõudnud hommikul viie kanti, kui 9. septembril 20 aastat tagasi helises Pärnu politseikorrapidaja telefon: Liiva tänava ühiselamus oli surnud 59aastane Alla. Edasi tuli kõnesid, mis teatasid surmadest Pärnus ja maakonnas, juba üksteise järel. Suur osa hukkunutest oli laupäeval tublisti pummeldades rüübanud kasutatud limonaadipudelitesse valatud salaviina.

Kähku selgus, et nurgatagustest poodidest viina pähe ostetud jook oli puupiiritus ehk ametlikus keeles metanool, mis tappis 68 inimest. 43 jäid invaliidiks.

Politsei sai kähku teada, kust metanool varastati – Suigust aktsiaseltsi Baltfet õuelt. Alaealised Deniss Pletškin ja Robert Petrov olid sealt 6. septembril minema viinud kümme 200-liitrist metanoolivaati 34aastase Sergei Maistrišini taganttõukamisel. Täis vaadid asendati tühjade nõudega. Maistrišin müüs varastatud kraami ühele Pärnu salaviinaärikale. Odavalt. Sai vaid 76 000 toonast krooni. Suurema osa rahast pistis Maistrišin enda tasku, noorukitele jagus 10 000 krooni.

Aasta pärast kohtus mõisteti Maistrišin viieks aastaks trellide taha, salaviinakaupleja Aleksandr Sobolev pääses poole väiksema ajaga. Lühemaks ajaks saadeti vangi veel kuus inimest.

Napsitamist joodikud ei jätnud. Hilisem Pärnu haigla arsti uurimistöö selgitas, et 2013. aastaks oli surnud 26 inimest, kes metanoolitragöödia ajal elule turgutati.