Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
3. september 2021, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas mees väikese sohiga Saaremaalt Lätti ujus (1)

Esmaspäeval 1. septembril 1930. tuli Saaremaale Kaavi külla tüsedavõitu 25aastane mees, kes piirivalvurile ütles, et tahab kolmapäeval üle Irbeni väina Lätti ujuda, otsejoones 36 kilomeetrit. Tema unistus on La Manche ületada ja selleks vaja proovi teha. Varem ujunud Tallinnast Aegnale, aga see on väike maa. Ta ei ujuvat krooli nagu teised pikamaaujujad, vaid rinnulistiili.

Esimese eestlasena Saaremaalt Lätti ujuda tahtnud mehe nimi oli Aleksander Laas. Ta heitis talulakka magama, aga hommikul leidis piirivalvur tühjalt asemelt tema riiete juurest kirja: asusin ujuma täna kell 4.45 hommikul. Tuul ja lainetus on praegu päri. Talust sain hülgerasva ja vaha, millega määrisin keha sisse.

Waba Maa kirjutas hiljem, et Laas kohanud 10 kilomeetri kaugusel merel kaluripaati ja palus selle peremehe saatjaks. Mees kõhkles, et lapsed üksi kodus, kuid oli lõpuks nõus. Abi läkski vaja. Kaheksa kilomeetrit Läti rannast hakkas tugev vool ujujat kiskuma Riia lahe poole. Ta läinud paati, sõideti rannaga paralleelselt kuni Laas jälle vette hüppas ja voolu abiga Kasra liivlaste küla juures Domesnäsist läänes randa jõudis. Kell polnud veel kaheksagi õhtul.

Kuressaarest oli Läti piirivalvele helistatud ja maaletulekul Laasile takistusi ei tehtud. Tööstuskooli mootorpaat saadeti vaprat ujujat ära tooma, kes kolmapäeval tagasi Saaremaale jõudis ja oma riided kätte sai.