Saksa lambakoer Blondi oli ilmselt Hitleri parim sõber. Kui ta sai peremehe käskluste ja trikkidega hästi hakkama, oli ka füürer rõõmsam.

Foto: Kollaaž (Wikimedia Commons, joemonster.org, Youtube'i kuvatõmmis)
Maailm
20. juuli 2023, 13:19

NATSIDEST LOOMAARMASTAJAD: Hitlerile pakkus rõõmu saksa lambakoer Blondi, Göring kasvatas lõvikutsikaid (1)

Saksamaal 1930ndatel võimule tõusnud natsionaalsotsialistlik partei, mis on tuntud eelkõige sõjaroimade ja inimõiguste rikkumistega, oli loomade ja nende kaitsmise suhtes üllatavalt aktiivne. Teadaolevalt hoolisid sõjas miljonite inimeste surma põhjustanud Adolf Hitler ning Joseph Goebbels koertest ja Hermann Göringi lemmikuks olid lõvikutsikad. Ehkki natsid kehtestasid loomade olukorra parandamiseks mitmeid meetmeid ja seadusi, olid nende tegevuse taga tihti ka süngemad kavatsused.

Mure loomade kehva kohtlemise pärast levis Saksamaa aktivistide seas juba enne 20. sajandit. 1920. aastal loodud natsipartei otsustas teha loomakaitsjate mured oma poliitilise programmi osaks. Üllataval kombel ei lahanud nad kõnealuseid probleeme inimeste-, vaid loomadekeskselt. Kui natsid tegid 1931. aastal parlamendis (Reichstag-is) ettepaneku loomade tuimestamata eluslahkamise keelustamiseks, ei saavutanud see teiste parteide poolehoidu.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99