Foto: Robin Roots
Eesti
31. august 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas müstiline miljardär Tallinnas ringi heljus (1)

Reformierakondlasest linnavolinik Ants Leemets tarvitas omal ajal pealkirjas toodud väljendit, pärides Edgar Savisaarelt aru, mis linnahallist lõpuks saab ning kas miljardär Ronald S. Lauder, kes omab kolmandikku väidetavalt linnahallist huvituvat, Delaware'i maksuparadiisis koos kümnete teistega ühesainsas toas pesitsevat firmat Tallinn Entertainment LCC, teeb midagi või ei.

Eellepingu järgi pidi linnahalli piirkonda arendatama kahes etapis: algul kontserdisaal, vabaaja- ja konverentsikeskused, restoranid, parkimismaja, promenaad ja luksushotell. Teises järjekorras kavandati sadama ehitamist.

Valmis taheti jõuda 2011. aastal. Tolle aasta 31. augustil aga ütles toonane abilinnapea, praegune majandusminister Taavi Aas Eesti Päevalehele kurvalt: linnahalli ala pole valmis, sest Eestit ja maailma tabas majandussurutis ja linna eesmärk on võimalikult kiire tähtaja asemel „hoone kvaliteetne renoveerimine ja kasutuselevõtt avalikkusele suunatud kultuuriobjektina…“. Kuniks Lauderi firma tegevusplaanist pole asja saanud, lubas Tallinn maksta linnahalli täieliku lagunemise vältimiseks kuluva raha oma eelarvest.

Sinna see jäi. Ronald S. Lauderi firmaga Tallinn Entertainment LCC lõpetati leping 2015. aastal. Nende ainsaks saavutuseks jäi arhitekti saatmine linnahalli imetlema, mis seisab kogu oma võnkuva katusega muutumatult edasi ja ootab, millal kõik kokku variseb.