Tulekahjusid on Tartus ka hiljem olnud, nii massilist süütamist aga mitte.

Foto: Aldo Luud
Eesti
27. august 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Tartu süüdati kuuest kohast korraga

Kella 11 paiku õhtul 27. augustil 1883 tulid Tartus politseisse kolm üliõpilast. Nad elasid Lutsu tänaval Schultzi majas alumisel korrusel, kuhu visatud süütemasin, nagu ka kõrvalmajja.

Sel aastal oli Tartus kuri käsi süüdanud vähemalt 42 põlengut, politsei oli võimetu ja linn kihises kuulujuttudest.

Nüüd saadeti kähku politseinik koos tulest teatanud tudengitega asja uurima. Ülikoolist mööda minnes märkasid nad, et hoone keldrist paistavad leegid sinna laotud küttepuude keskelt. Mehed tormasid sisse ja nägid, et põleb petrooleumiga üle valatud palk, mis kähku uulitsale paisati. Petrooleumit oli ka keldri põrandal ja kõrval vedeles sellest tühjendatud pudel. Kohe seejärel hakkas suitsu tulema hoone teisest otsast. Tuletõrje kutsuti välja ja leekidest saadi jagu.

Asja edasi uurides tuli välja, et sel õhtul oli veel mitmesse majja visatud läbi lahtise akna isetehtud süütemasin – petrooleumiga kaetud lauake, millel traadiga kinnitatud tikutoos. Kogu kupatus pisteti põlema ja loobiti läbi akna või ukse majja. Õnneks satuti kähku peale. Kahju tehti vaid mõnele ruutmeetrile põrandast.

Sandarmid oletasid, et maju süütab üks ja sama inimene. See osutus tõeks, kui septembri alul pistis keegi põlema ühe restorani väljakäigukoha. Kõrtsis oli mõni inimene, kes mängis piljardit, ja ka purupurjus üliõpilane Daved Schwartz, kes lõpuks kõik süütamised üles tunnistas.