Hitleri peas mõlkus II maailmasõja ajal ilmselt palju veidraid plaane. Üks neist oli paavst Pius XII (pisipildil) röövimine Vatikanist.

Foto: Kollaaž (2 x Wikimedia Commons)
Maailm
26. august 2021, 13:27

PÖÖRANE KAVATSUS: Hitleri peas tärkas sõja ajal plaan röövida Rooma paavst

Natsi-Saksamaa juht Adolf Hitler oli sattunud 1943. aasta sügisel raskesse olukorda. Teljeriikide üks osapool Itaalia oli vastaste ees alistunud ja Saksamaa sõjaline situatsioon eri rinnetel polnud võrreldes ilusa algusega enam kiita. Et asja parandada, mõtles füürer ühe võimalusena röövida Vatikanist paavst Pius XII ja tuua ta Saksamaale. Ehkki hullumeelse plaani eksisteerimisele viitavad mitmed aastate jooksul pinnale kerkinud allikad, ei usu paljud uurijad seda tänini.

Adolf Hitlerit ja paljusid teisi Natsi-Saksamaa juhte oli kasvatatud katoliiklastena, ent riigi etteotsa pürgides muutusid nad usu vastu lausa vaenulikuks. Ehkki algses parteiprogrammis oli kirjas, et teatud tingimustel talutakse kristlikku usutunnistust, püüdsid natsid katoliku kiriku mõjujõudu Saksamaal siiski alla suruda. Nende võimu ajal keelati katoliiklik ajakirjandus ja noorteorganisatsioonid. Kristlikes koolides asendasid peagi krutsifikse hoopis suured raamitud pildid füürerist.

Paljusid vaimulikke ootas ees tagakiusamine – mõned juhtivad usutegelased tapeti 1934. aasta putši ajal ehk pikkade nugade ööl. Kuna Natsi-Saksamaa valitsus ei soostunud kohalike vaimulikega koostööd tegema, süüdistas sõjaeelne paavst Pius XI neid kirikuvastases vaenulikkuses. Neutraalsema ja seetõttu ka paljude silmis vastuolulisema hoiaku võttis tema järglane Pius XII.

Edasi lugemiseks: