Piirikontroll 1992. aastal.

Foto: Albert Truuväärt / ETA / Õhtuleht arhiiv
Eesti
16. august 2021, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas vineerkastist leiti 16 piiririkkujat (1)

Oli 20. august 1992, kui Estline valmistus õhtuseks reisiks ja pardale oli sõitmas Rootsi numbrimärkidega Ford Transit. Passi- ja tollikontroll heitis pilgu sõiduki kaubaruumi ja nägi, et poolt sellest täitis mingi vineerkast. Kahtlasena tundunud kast tehti lahti ja tollimeestele vahtis sealt vastu 16 üllatunud nägu.

Viimastel kuudel on põgenike vool Eestisse järjest suurenenud, kurtis kastileiust juttu tehes Päevaleht. Tõmmunahalised Aafrika või Aasia kriisipiirkondadest tulnud külalised ei ole enam uudiseks. Idapiiril kinnitavad nad, et minnakse läbi Eesti Rootsi ja näidatakse ette Rootsiga viisavabadust omava riigi (võlts)pass. Enamik idas teenivaid piirivalvureid pole võltsingu äratundmiseks piisavalt kogenud, märkis Päevaleht. Küll on seda välismaalgi koolitust saanud Tallinna piirivalvurid ja nii jääb paljudel „tõotatud maale“ jõudmata.

Fordi juht, end tudengiks nimetanud Rootsi kodanik ütles, et tema tulnud Tallinna samal hommikul ja tahtnud Peterburi minna. Autol olnud aga miskit viga ja rootslane keeras otsa ringi. Ta vandus (risti ette löömata), et põgenikest ega vineerkastist ei teadvat tema midagi. Tudengi ehmatus paistnud tõesti suurem, kui kastis istunud meestel, ütles Päevaleht. Põgenikud pärisid aga kelmikalt, et mis paik see on, kus nende kast lahti kisti?

Piirivalvurid rääkisid, et rahapuuduse all reisimehed ei kannatavat.