Foto: Laura Oks
Eesti
14. august 2021, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Oleviste taheti kõrgemaks ehitada

„Ühenduses Oleviste kiriku põlenud torniosa parandustöödega on tulnud üles mõte, kas mitte pikendada tornitippu ja asetada Oleviste kõrguse poolest uuesti esikohale maailmas, nagu see oli tema ehitamise ajal,“ kirjutasid ajalehed täna 90 aastat tagasi.

„Nagu asjaomastest ringkondadest kuuleme, on praeguse torniosa pikendamine teostatav, kuid ainult mõne meetri võrra,“ kallas mõttele maailma kõrgeimast tornist vett peale Päewaleht. Nende andmeil oli toona maailma kõrgeim torn Saksamaal Ulmi kirikul, mille tipp küündis 161 meetrini. Toonaste arvamuste järgi oli Oleviste 138,88 meetrit kõrge ja tee või tina, Ulmi kõrguseni seda venitada ei anna.

Pikne oli Oleviste torni löönud põlema 1931. aastal 27. juuli õhtupoolikul. Tuletõrje pingutas mitu päeva, et tulest jagu saada. Praegu me teame, et tornitipp on tegelikult 123,7 meetri kõrgusel. Maailma kõrgeim on aga endiselt Ulmi Münsteri kirik oma praeguste mõõtmiste järgi 162 meetri kõrguseni küündiva torniga.

Paljud on võib-olla unustanud, et Tallinnas taheti Oleviste kõrgus üle lüüa Tartu maanteele ehitatava 40korruselise kõrghoonega, mis küündinuks 125 meetri kõrguseni. Sellele oldi energiliselt vastu: uus pealetungiv rahamaailm ei pea suutma kukutada keskaegse hansalinna kõrgeimat tippu! Arhitektid ütlesid, et pole häda midagi: Sossi mäelt alla sõites ei varja uus hoone autojuhtide silme eest Oleviste kirikut.