Hiiumaa.

Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
30. juuli 2021, 00:19

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Viru ärikas Hiiumaast hiigla-suvitusala teinuks (1)

„Rootsist on tehtud hiidlastele pakkumine teha saar suurjooneliseks suvitusalaks kuni 10 000 suvila ehitamisega,“ teab Stockholmi Eesti Päevaleht kirjutada 31. juulil 30 aastat tagasi.

Hiiumaal olevat käinud seda plaani tutvustamas Rootsi ettevõtte Motors Bruk AB direktor Björn Hammarbäck. Tagasihoidlikumalt oli lisatud, et härra Hammarbäcki tõi saarele ja pani talle suvilakärbse pähe „firma esindaja Nõukogude Liidus“ Aleksander Balmages, omaaegne vangis istunud lihunik ja vahest kuulsaim Viru ärikas, kes oli Eesti tolmu jalgadelt raputanud ja elas Stockholmis.

Tollane ülemnõukogu saadik Ain Tähiste oli rääkinud ajalehele Hiiumaa, et oma idees on tegu kõigi aegade suurejoonelisima ja radikaalsema pakkumisega, mis saarele tehtud. Moodustatakse ühisfirma või aktsiaselts, kus Hiiumaa osalus tuleks maa eraldamisest ja rootslastele jääks sellele suvilate ehitamise ja maailmatasemel infrastruktuuri ehitamise mure.

Hiidlased jäid kõhklema: kas nii palju suvilaid ülepea saarele kohane on ja ka rootslaste firma oli neile tundmatu. Nemad olid mõelnud, et kõige rohkem võiks saarel olla 1000–1400 võõrast inimest päevas ja neli-viis suvilaküla, igas 20–30 maja. Nüüd aga räägitakse 10 000 suvilast ehk piltlikult öeldes kümne Kärdla jagu hoonetest. Nii jooksiski Balmagesi järjekordne suur plaan liiva. Mees ise tapeti hiljem Moskvas ühes hotellitoas.