AITÄH TEILE! Lääne-Berliini poisid tervitavad blokaadirõngas linna toitu ja kütust toovat USA transpordilennukit.Foto: Vida Press
Maailm
23. juuli 2021, 21:30

24. juulil 1948 alanud Lääne-Berliini blokaadi peetakse külma sõja alguseks

„ROSINAPOMMITAMINE“: Blokaadirõngas Berliini heideti lennukitelt maiustusi (1)

Lääne-Berliini blokaadi aastatel 1948–1949 jäävad meenutama mitmed märkimisväärsed hetked. Algul Ida-Berliini ajalehtede ilkumine ja mõnitamine. Veidi hiljem juba ööpäev läbi iga nelja minuti tagant maanduvad liitlaste transpordilennukid. Aga ka Lääne-Berliini lastele langevarjudega maiustuste heitmine, mis sai ilusa nimetuse „rosinapommitamine“.

Berliini blokaad oli üks esimesi suuremaid rahvusvahelisi kriise pärast teist maailmasõda. See kestis ligi aasta – 24. juulist 1948 kuni 12. maini 1949. Seda episoodi peetakse ka külma sõja alguseks. Tõsi, termin „külm sõda“ tuli kasutusele juba varem – pärast märtsis 1946 peetud Winston Churchilli kõnet, kus ta rääkis „raudsest eesriidest keset Euroopat“, ja Stalini kõnet samal aastal, kus räägiti vastuoludest kahe suurriigi, USA ja NSV Liidu vahel. Berliini blokaad põhjustas ühtlasi Saksamaa lõpliku lõhenemise: 1949. aastal kuulutati kolmes läänetsoonis välja Saksamaa Liitvabariik, idatsoonis ja Ida-Berliinis aga Saksa Demokraatlik Vabariik.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99