Lagunenud veski juurde jõudnud talunik avas revolvriga tule töömeeste pihta. Foto on illustreeriv.

Foto: Pixabay
Eesti
28. juuli 2023, 12:51

VERETÖÖ HALINGAS: kibestunud talunik ei suutnud leppida veskikivide kaotusega

1939. aasta juuli keskpaigas oli Eesti sattunud hoovihmade meelevalda. Muutlike ilmade kõrval oli heitlik ka ühe Halinga valla taluperemehe Tõnis Teppandi meel, kelle lagunenud tuuliku inventar oli müüdud kohtu enampakkumise teel naabruses elavale talunikule. Kui tolle töömehed tulid 15. juuli õhtul veskikive minema viima, otsustas kibestunud Teppand võtta kasutusele äärmuslikud meetmed. Kaheksa lapse isa suundus, revolver taskus, tuuleveski poole. Ees ootas koletu veretöö, mis lõppes ohvritele siiski võrdlemisi õnnelikult.

Keskmisest jahedamal suveõhtul asusid neli meest hobuvankril teele Moosi talu põllul paiknenud veski poole. Need olid Hendrik Liiveti töölised August Kaabus, Madis Pitsal ning vennad Jaan ja Madis Moos. Alles hiljuti oli Liivet ostnud kohtuoksjoni kaudu kolm veskikivi, mis kuulusid varasemalt Moosi talu peremehele Tõnis Teppandile. Eelnevalt oli kivide minemavedamist takistanud varemetes tuulikut ümbritsenud puitaed, mille Liivet oli hiljuti kõrvaldanud.

Liiveti laupäevaõhtusest plaanist sai teada ka maaomanik Teppand, kes oli pettunud, et kohus talle kuulunud vara maha müüs. Talunik otsustas minna veskikivide minemaviimist takistama.

Edasi lugemiseks: