Atentaadist pääsenud Hitler näitas plahvatuses hävinenud ruumi ka külla sõitnud Benito Mussolinile (all paremal). Muuhulgas purunesid plahvatuse käigus ka füüreri püksid (vasakul).

Foto: Kollaaž (3 x Wikimedia Commons)
Maailm
25. august 2022, 18:14

OPERATSIOON VALKÜÜR: atentaat Adolf Hitlerile pidi ennetama Saksamaa alandavat sõjakaotust

1944. aasta suveks oli suur osa sakslastest jõudnud veendumusele, et II maailmasõda lõpeb kaotusega. Paljud nägid kehvas olukorras süüd Adolf Hitlerit. Seega otsustas käputäis ohvitsere ja riigiametnikke luua põhjaliku plaani füüreri tapmiseks – et haarata riigis võim ja asuda kiirelt liitlasriikide juhtidega vaherahukõnelustesse. 20. juuli vandenõuga, mida on nimetatud selle ühe võtmepunkti järgi ka operatsiooniks Valküür, sooviti päästa Saksamaa täielikust lüüasaamisest.

20. juulil saabus ooberst (kolonel) Claus von Stauffenberg Ida-Preisimaa metsade vahel asuvasse Adolf Hitleri idarinde peastaapi ehk Hundikoopasse. Rajatises pidi toimuma järjekordne natside sõjalise juhtkonna nõupidamine, kus osales ka füürer isiklikult. Vandenõulased olid panustanud sellele, et sõjaplaane arutatakse betoonpunkris, ent tol päeval oli äärmiselt palav ilm, mistõttu viidi koosolek maapealsesse puithoonesse. See oli Stauffenbergile esimene mitmetest tolle päeva tagasilöökidest.

Edasi lugemiseks: