Prangli saarFoto: Erki Pärnaku
Eesti
19. juuli 2021, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas taksopargi sõit Pranglile rängalt lõppes

Ilm oli tuuline, hooti lausa vali, kui sadakond Tallinna taksopargi isetegevuslast – isegi pasunakoor oli kaasas – 19. juuli pärastlõunal 1969. aastal Leppneeme sadamasse jõudis, et seal siis Pranglile sõitu oodata.

Piirivalve ei tahtnud kuidagi neile vastu tellitud kolme mootorpaati tuulise ilmaga merele lubada. Seni, kuni kaubeldi ja vaieldi, hakkas kõigil igav ning seltskond asus agaralt külmarohtu pruukima.

Poole seitsme paiku õhtul asuti mindi tuulest hoolimata siiski teele. Kolm pilgeni täis mootorpaati sõitsid üksteise järel reas. Kaks neist olid ilma tekita ning rahvas istus sügaval nende põhjas, mis viis raskuskeskme madalale. Kolmas oli päris uus, tekiga. Sellel ei teinud inimesed kapteni käskudest väljagi ega läinud alla trümmi. Ballastita paat istus kõrgel ja püüdis küljega tuult – nagu purjega.

Ja siis see Aegna ja Prangli vahel juhtuski: mootorpaat keeras mõne sekundiga kiilu üles. Rahvas kukkus karjudes merre, neist kümmekonnal õnnestus aga paadipõhjast kinni haarata. Tagumine mootorpaat noppis neid siis sealt ära. Appi tuli piirivalvekaater, mis hakkas ümber läinud paati kalda poole vedama. Lõpuks kergitas ilmselt laine selle serva ja laevuke uppus hetkega.

Õnnetuses hukkus 12 inimest. Kolme surnukeha leiti ning üheksa kadus jäljetult.

Kriminaalasi jõudis lõpuks kohtusse, kes otsustas paadijuhi kolmeks aastaks ja Kirovi kolhoosi laevastikuosakonna juhi aastaks trellide saata.