Inglise kunstniku Joseph Turneri maal orjalaevast ja vettevisatud orjadest. Teadaolevalt sai Turner inspiratsiooni Zongi juhtumist.

Foto: Wikimedia Commons
Maailm
16. juuli 2021, 13:17

ÕUDUS MEREL JA KOHTUS: orjalaeval mõrvatud aafriklasi peeti võrdseks hobuste ja puiduga (2)

Brittidele kuulunud orjalaeva Zong kohutav lugu märgib üht süngemat episoodi üle Atlandi ookeani toimunud orjakabanduses. Navigatsiooniga puusse pannud orjalaeva meeskond otsustas heita külmavereliselt merre üle saja vangistatud aafriklase, sest oldi veendunud, et kindlustusfirmad maksavad selle kinni. Juhtum läks edasi ka kohtusse, ent seal arutati vaid kindlustuskaasust. Aafriklastest orje nägi Londoni kohus vaid kaubana ja neid võrreldi lausa hobuste ja puiduga.

6. septembril 1781 lahkus Aafrika rannikult brittidele kuuluv orjalaev Zong, mis oli alles hiljuti sõja käigus hollandlastelt hõivatud. Laev, mille nimi tähendas hollandi keeles „hoolitsust“, oli võtnud pardale umbes 470 mustanahalist orja. Kuna toona oli inimkaubandus äärmiselt tulus äri, võtsid paljud eurooplased pardale tunduvalt rohkem orje, kui laev suutis kanda. Liigne last oli üsna tavaline nähtus, mida põhjustas reeglina kaupmeeste ahnus. Nii oli ka Liverpooli orjakaupmeestele kuuluva Zongi puhul, mis oli mõeldud vähem kui 200 orja vedamiseks. Ülerahvastatud alusel tekkisid aga peagi probleemid.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99