Foto: Toomas Volmer
Eesti
13. juuli 2021, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Venemaa kavatses rahulepingu tühistada

Oli jäänud vaid mõni kuu ajani, kui Boriss Jeltsin ajas 4. oktoobril 1993 Venemaa ülemnõukogu tankidega laiali. Enne seda jõudis aga Eesti ajalehtedesse 13. juulil uudis: Venemaa kavatseb tühistada 1920. aasta rahulepingud Eesti ja Lätiga.

„Venemaa ülemnõukogu presiidium esitas parlamendile otsuse eelnõu, mille järgi presidendil ja valitsusel on kohustus välja töötada ja esitada ülemnõukogule ettepanek 1920. aastal sõlmitud Eesti-Vene ja Läti-Vene rahulepingu tühistamise kohta. Ülemnõukogu kaitse- ja julgeolekukomisjoni kaaskirjas öeldakse, et Eesti ja Läti territoriaalsed pretensioonid Venemaale põhinevad 1920. aastal sõlmitud rahvusvahelistel lepetel. Venemaa välisministeerium pole aga andnud otsustavat vastulööki naaberriikide valitsevate ringkondade revanšistlikele sammudele,“ tsiteeris Päevaleht eelnõu teksti.

Eesti välisministeerium tegi seepeale kohe avalduse: „Eesti välisministeerium tõlgendab seda sammu (rahulepingute tühistamist) kui ohtlikku katset destabiliseerida kahe riigi suhteid ning väljendab tõsist muret. Tartu rahuleping on Eesti ja Venemaa riikidevaheliste suhete rahvusvaheliselt tunnustatud alus. Kehtiva lepingu, eriti veel rahulepingu, ühepoolne denonsseerimine toob kaasa keerukaid juriidilisi ja poliitilisi tagajärgi…“

Õnneks pani Jeltsin Moskvas tankid ülemnõukogu hoonet otsesihtimisega tulistama. Rahulepingu tühistamisest ei olnud enam juttugi.