Foto: Aldo Luud
Eesti
10. juuli 2021, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas piirivalveohvitser naistega Venesse põrutas (4)

Petseri piirivalve Laura rajooni ülema leitnant Saare saatuseks oli alatihti ajalehtedesse pääseda. 1930. aasta aprillis kirjutas Postimees värvikalt, kuidas leitnant Laura tänaval purupurjus kapralit kohtas, kelle nimi oli samuti Saar.

Suure vaevaga suutis leitnant joodiksõjamehe, kes tegi talle tapmisähvardusi, käratas: „Kas arvate, et enese Laura jumala olevat?“ ja pakkus kümnekroonist, pokri viia. Hiljem süüdistati leitnanti veel kaprali raha varguses.

Napilt kuu hiljem läks vapper leitnant vene guljanjel löömingut lahutama ja kaklejad peksid tal näo veriseks. Politsei süüdlast ei tabanud.

Aga need olid veel õied. „Leitnant käis daamidega kommuunamaal“, kirjutasid Waba Maa ja teised väljaanded 10. juulil 1931. „Irboskas asusid Nõukogude Venesse sõitvale kaubarongile piirivalveleitnant Saar, Irboska jaamaülema tütar prl Tamm, Sovtorgfloti esindaja Johansoni abikaasa ja veel keegi preili Karn. Leitnant kavatses minna kordonisse ja daamid pidid kaasa tulema piiri vaatama ja lõbusõidule. Kas unustasid sõitjad vedurijuhile öelda, et see siinpool piiri peataks või läks peatamine vedurijuhil meelest, kuid lõbusõitjad sattusid teisele poole piiri, võeti siis kinni ja toimetati Pihkvasse. Seal kuulati nad üle. Selgus, et nad olid piiri ületanud kogemata. Seltskond viidi jaama, pandi seal dresiinile ja toodi hilisõhtuks Eestisse tagasi.“