Allveelaev Lembit

Foto: Joosep Martinson
Eesti
9. juuli 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Lembit austusavaldustega koju tuli

„Kohtumine Lembituga sünnib mõni minut enne ühteteistkümmet Pakri nurga juures Paldiski lähedal. Lembit tormab uhkusega vasakult mööda, meeskond tekil ja kapten (vanemleitnant Ferdinand Schmiedehelm) tornis rivistunud auseisakuks. Vahused lained paiskuvad metsikult kahele poole… Lembit ja Kalev on oma ehituselt täiesti sarnased. See paistab väliselt kohe silma niipea, kui laevad kõrvuti asuvad,“ kirjutab Uudislehe reporter, kes Inglismaa tehasest koju jõudvat allveelaeva Lembitu 9. juunil 1937 merel vastu võtmas käis.

Allveepaadi meeskond oli laeva üle kahe aasta Inglismaal tundma õppinud.

„Rahu kindlustamiseks nad ongi ehitatud, et võiksime olla julged,“ ütles toonane merejõudude juhataja kapten Valentin Grenz kail, kui laeva austusavaldustega tervitati.

Uudisleht kirjutab: „Meie allveepaadid on moodsamaid, mis ehitatud Inglismaal. 21tolliseid torpeedotorusid on allveelaeval neli, torpeedode üldpikkus on kuni seitse meetrit. Allveelaevad on ehitatud eriliselt rannakaitseks. Peal on neil ka üks suurtükk ning põhjamiinide panemise seaded. Meeskond oli seni 30 meest, see arv suureneb edaspidi. Mehed elavad laeva sisemuses otse torpeedode kõrval, kus igal mehel on oma koi. Tekil periskoobi torni kõrval asub eriline kamber kokale. Siin valmistatakse toitu muidugi siis, kui allveelaev sõidab vee peal. Enne sukeldumist tuleb alati hüüda – kokk alla!“