TAHAME VÕIMULE: Kohtla-Järve volikogu esimees A.Tšvinjov, Sillamäe volikogu esimees A. Maksimenko ja Narva volikogu esimees V. Tšuikin loevad ette Eesti valitsusele esitatud memorandumit nõudmisega anda Kirde-Eestile eristaatus.Foto: Filmiarhiiv
Eesti
2. juuli 2021, 17:43

Tõnis Erilaiu autorikülg: Kõlas ähvardus – kui me erimajandustsooni ei saa, siis teeme Narva NSV

ÄREV KUUM SUVI: Narva nõudis vähemalt autonoomiat!

Kevad ja suvi olid 1991. aastal ärevad. 19. mail rüüstas OMON Luhamaa piiripunkti, siis oli järjekorras Murati ja 14. juunil Ikla ning Heinaste. Rahvarinne arutas Narva erimajandustsooni loomist, mis viis teravalt selle vastu olnud ministri Endel Lippmaa tagasiastumiseni.

Kevad ja suvi olid 1991. aastal ärevad. 19. mail rüüstas OMON Luhamaa piiripunkti, siis oli järjekorras Murati ja 14. juunil Ikla ning Heinaste. Rahvarinne arutas Narva erimajandustsooni loomist, mis viis teravalt selle vastu olnud ministri Endel Lippmaa tagasiastumiseni. Jevgeni Kogan nõudis 12. juulil Moskvas, et liidulepingut alla kirjutama lubataks Narva, Kohtla-Järve ja Sillamäe esindajad – see regioon vajaks eristaatust õigusega ise oma arengut määratleda, eelarvet kokku panna ja kohalikke seadusi endale meelepäraseks mugandada. Trumpkaardina oli taskus Narva Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi loomine või koguni minek Vene NFSV alluvusse, kus 10. juulil vannutati ametisse president Boris Jeltsin. Linnas olid piketid ja meeleavaldused kuni 5. juulil astuti jõuga riigivõimu vastu.

Edasi lugemiseks: