Foto: Panthermedia/Scanpix
Eesti
2. juuli 2021, 00:14

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas naisajakirjanikke kinno ei lubatud

„Jälle sai valmis üks uus Eesti film, Armas Hirvoneni poolt lavastatud ja vändatud „Öösel“ 1905. aasta sündmustest. Teemaks mõisnikkude ja vene sõdurite hirmuteod talupoegade ja maaharitlaste kallal,“ teatas Rahvaleht 2. juulil 1931.

„Puuduseks on see, et film näitab üksikuid episoode 1905. aasta rahutuste mahasurumisest ja puudub kogu teost läbistav ülddraama,“ kirjutab lehe arvustaja. „Mõni stseen on vast ka liig tugevates värvides lavastatud – mõjub liiga vapustavalt. Hirvonen isegi ütles, et ta ei kutsunud naisi ajakirjanikkude jaoks korraldatud demonstratsioonile: viimaks naised leiavad filmi olevat nende jaoks liiga õudse ja mõjutavad arvustuste kirjutamisel… Kuid võib olla, et film tõmbab just seepärast kino täis – vesiste filmioperettide peale kulub ära vaadata ka midagi närvepingutavat.“

Film pole säilinud ja nii ei saa enam paraku veenduda, kui õudsed selle stseenid olid.

Rahvaleht märgib ära, et linateose tegelaste hulgas on vaid üks varem filmis mänginud näitleja, Juhan Nõmmik. Teised on seevastu teatrilavalt (Priit Põldroos, Aado Hõimre, Juhan Tõnson jt) või siis inimesed, kes pole üldse näitlemisega tegelnud. Arvustaja kiidab parun von Sielersit mänginud Suni ja külakooli õpetaja naist esitanud noort üliõpilast Sommerit.

„Kõik tüübid on valitud õieti. Talumehi kujutavad filmis tõelised talumehed Tallinna ümbruse taludest,“ võtab Rahvaleht kokku.