Foto: Pixabay.com
Eesti
28. juuni 2021, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Prantsuse keisrinna käevõru leiti Tallinnast

„Praegu annab Ameerikas palju kõneainet Prantsuse keisrinna Josephine, Napoleon I käevõru, mille väärtus 500 000 dollarit. Ameerika ajalehtede järgi on meil tuntud kapten H(enry) Reissar käevõru 1921. aastal võimatu odava hinna eest Tallinnas, kusagilt vanavara kauplusest ostnud ning selle hiljem Ameerikasse viinud. Käevõrusse on kinnitatud väike pilt Napoleonist ning kuldse medaljongi sees Napoleoni juukselokk,“ kirjutab Päewaleht.

Käinud läbi paljudest kätest saanud käevõru omanikuks üks Baltimaade aadlik, kelle järeltulijad selle müüsidki.

On 1925. aasta, kui Päewaleht oma loo avaldab. Seitse aastat varem oli sõjaministeeriumisse tulnud tüse keskmist kasvu juba hallinevate juustega energilise kavala pilguga sinisilmne mees, kes esitles end USA kodaniku, mereväekapten Henry Reissarina ning teatas: olen valmis üht kompaniid sõjaväge täitsa omal kulul Eesti Asutava Kogu ja temale järgneva valitsuse kaitseks kuni sõja lõpuni ülal pidama.

17. detsembril 1918. sõlmiski sõjaministeerium kapten Henry Reissariga lepingu, et too asutab ja peab ülal roodu, mis saab nimeks „Eesti scout“. Vabadussõjas kasvas see rügemendiks ja scoutspataljon tegutseb praegugi. Reissar andis neile ka (Ameerikast laenatud) tunnuslause - e pluribus unum, paljudest saab üks (jõud).

Henry Reissar oli küll USA kodanik, kuid Eesti mees – sündinud 1870. aastal Viljandis.