Foto: Pixabay
Eesti
17. juuni 2021, 00:05

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kaitseväe lennuk kukkus põllukraavi

„Keskpäeval nägid Nehatu valla Väo küla elanikud õhus kaitseväe lennukit tiirlemas. Lennuk oli kõrgel. Äkki tegi see nõksu alla poole. Mootor töötas katkendliselt. Langedes kaunis madalale jäi lennuk nagu uuesti õhku püsima, kuid siis vaikis mootor ja lennuk kukkus esiots ees alla,“ kirjutas Sõnumed kesknädalal 17. juunil 1931.

„Lennuk langes Saare talu põldude vahele veega täidetud kraavi. Kahel pool kraavi kaldal olid talumehed künnil. Hobused kohkusid ja jooksid metsa. Mehed ise tõttasid lennuki juurde. Katkises lennukis istus noormees-lendur. Ta asus juhiruumis, mis kukkudes oli pooleks murdunud. Mees oli keeletu. Talumehed aitasid ta lennukist välja. Peagi noormees toibus ja ajas end jalule. Ta kanti meeste najal tallu. Selgus, et surmasuust pääsenu oli kaitseväe lennukooli õpilane.

Lenduri jutustuse järele järgnenud õnnetus mootori rikkele. Ta tahtnud hädamaandumise ette võtta, kuid koht ei olnud selleks kuidagi kohane olnud. Kitsaid põlde ääristasid kivimurru augud ja puud. Lõpuks oli tal siiski korda läinud juhtida masin puiestiku kõrvale vett täis kraavi.See päästis mehe elu. Langedes mootoriga kraavi hoidsid lennuki tiivad, mis teine teisele poole kraavi kaldale jäid, kukkumise suurema hoo tagasi ning selle tagajärjel pääses ka lendur eluga.“

Helistati linna. Peagi tulid sealt mõned ohvitserid kohale, et asuda õnnetuse põhjust selgitada.