Žiguli maanteemuuseumis.

Foto: Aldo Luud
Eesti
16. juuni 2021, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas rahvasaadikute popim auto oli Žiguli (4)

Olid ajad. 1996. aasta 16. juunil teatas BNS/ETA, et riigikogu liikmete kõige populaarsem auto on Žiguli. Majandushuvide deklaratsiooni järgi sõitis iga viies ehk 22 saadikut selle masinaga. Ford oli 12, Opel viiel ja Audi neljal riigikogu liikmel. Oma autota ajas läbi 41 saadikut.

Sel sajandil olud muutusid. Mõni agaram saadik märkis ka ise mürgiselt, et Toompea autoparklat kaunistavad valdavalt kõrgema hinnaklassi sõidukid, mida liisitakse maksumaksja rahaga. Üks rahvaesindaja arvas, et autod võiks riigikogulastele riigihankega osta, et mitte liialt priisata. Kes tahab kallimat masinat, see tasugu sõiduki eest enda rahakotist. Res Publica fraktsioon teatas vahepeal, et teeb üldse ettepaneku keelata kuluhüvitiste eest autode liisimine ning restorani- ja alkoholiarvete hüvitamine, kuid nendegi hoog vaibus.

2007. aastal käis Õhtuleht vaatamas, milliste masinatega tullakse. Pisikese masinaga ja koos tulid kaks saadikut, teistel olid ikka suuremad ja võimsamad – hiigel-Hummerini välja. Taksoga käis vaid sotsiaaldemokraat Eiki Nestor.

Aga mis me nuriseme. Juba 2003. aastal kirjutas Mati Unt paroodia „Riigikogu tapalavale?“, paisutades absurdini rahva hinnanguid oma saadikute kohta: „Mis privileegid! Mis rahad, mis puhvetid! Mis peenemat sorti viinad! Liköörid! Või salatid! Isegi rosolje on neil parem kui meil! Mis läikivad autod, mis hobujõud, mis ilged orgiad…“