Hans Glaubitz (paremal) andmas üle volikirja 27. septembril 2005 toonasele Eesti presidendile Arnold Rüütlile.

Foto: VPK
Eesti
11. juuni 2021, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eesti peletas minema Hollandi saadiku

„Hollandi suursaadik lahkub Eestist solvangute pärast tema tumedanahalise meessoost abikaasa aadressil. USA saatkonna raportis kurdetakse rassistlike solvangute pärast, tumedanahalisi saatkonnatöötajaid on rünnanud mitmel korral skinheadid ja neonatsid,“ kirjutab oma ülevaates „Nädal välismeedias“ 5–11. juuni kohta 2006. aastal Eesti välisministeerium.

Hollandi ajakirjanduse kommentaaripalvele vastas välisministeeriumi pressiesindaja Ethel Halliste, et ametlikul tasandil võeti suursaadik Hans Glaubitz koos elukaaslasega hästi vastu, kuid loobus kommenteerimast saadiku lahkumise põhjust. „Kui Hollandi kuningriik teatab meile oma suursaadiku lahkumisest, siis Eesti välisministeerium võtab selle teadmiseks ja toimetamise aluseks ega tee midagi rohkemat,“ märkis Halliste Postimehele.

Oma Postimehes arvamusküljel avaldatud kirjas ütles Glaubitz: „Tallinn seisis minu valikus väikese kõhklusega, sest ma polnud väga kindel, et see koht on meile väga õige, arvestades minu elukaaslase Rauli nahavärvi… Nüüd oleme me juba mõnda aega siin elanud, kuid oleme sunnitud tõdema, et Rauli elu paduvalges ühiskonnas on olnud ebatavaliselt keeruline. Pole just meeldiv, kui purjus skinheadid sind tänaval pidevalt mõnitavad ja neegriks sõimavad ning kogeda pilke, nagu oleksid mingi ufo.“

Glaubitz lahkuski ruttu Eestist ja teatas, et läheb Montreali peakonsulaati Kanadas.