Eesti
2. juuni 2021, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Voitkad politseinikelt relvad võtsid (7)

Täna 1999. aastal sattusid kaks Viljandi kriminaalpolitseinikku Mustapali küla juures metsaserval vendade Voitkade kätte. Vennad võtsid neilt ära püstolid, mobiiltelefonid ja autovõtmed.

Viljandi toonase politseijuhi sõnul olid politseinikud teada saanud, et Mustapali lähedal metsas tehakse lõket, ja läinud asja uurima. Siis olidki nad Voitkade peale sattunud ja asunud vendi veenma, et nood metsast välja meelitada.

„Lugu lõppes sellega, et  kärbikuga ähvardanud vennad võtsid politseinikelt kõik ära ja põgenesid metsa, korravalvurite autot nad ei puutunud,“ rääkis politseijuht Sakalale.

Kohe alustati vendade tagaajamiseks suuroperatsiooni, millega 40 politseiniku kõrval liitus ka 142 täies relvastuses kaitseliitlast. Appi võeti piirivalvekoer, kes õhtu eel vendade jäljed küll üles võttis, aga Voitkad jäid sel korral tabamatuks. Küll leiti Postimehe andmeil Mustapali küla lähedalt onn, mida nad olid kasutanud. Toona 32aastase Aivar ja 31aastase Ülo Voitka sünnikodu Viiratsi vallas jäi sündmuskohast vaid kilomeetri kaugusele.

Vennad olid keeldunud NSV Liidu sõjaväkke minekust ja kadunud metsa juba 1986. aastal. Miilits võttis nad küll kinni, aga vennad põgenesid uuesti. Politsei suutis nad vahistada alles 29. veebruaril 2000, kui üks metsatööline nad üles andis. Voitkad olid varjul Viiratsi Mäeltkülas Kangrumatsi talu sauna ehitatud salapeidikus.