Sakslane Jakob Nacken (paremal) ja teda läbi otsinud kanadalane Eldon Roberts. Foto on tehtud 1944. aastal Prantsusmaal Calais'.

Foto: twitter.com/Shine_McShine
Maailm
7. juuli 2022, 08:30

REINIMAA HIIGLANE: ülipikk sakslane saabus II maailmasõja võitlustandrile otse tsirkusest

II maailmasõja ajal tegutses Natsi-Saksamaa sõjaväes äärmiselt pikk sõdur, keda nimetati ka Reinimaa Hiiglaseks. Ameerika Ühendriikides tsirkuseartistina leiba teeninud 30. eluaastates Jakob Nacken oli innukalt valmis kodumaa eest lahingusse astuma. Sõja lõpus tekitasid Lääne meedias palju tähelepanu koomilised fotod Nackeni vangistamisest temast enam kui pool meetrit lühema Kanada sõduri poolt.

Jakob Nacken sündis 1906. aastal Düsseldorfis. Tema ema ja isa olid samuti võrdlemisi pikad – mõlemad vaid veidi alla 190 cm. Ka Jakobi vanem vend sirgus üle kahe meetri. Siiski polnud ükski pereliige tulevase tsirkuseartisti ja sõduriga kaugeltki samas kategoorias. Täisealisena mõõdeti Jakob Nackeni pikkuseks 221 sentimeetrit.

Saksamaa oli pärast I maailmasõja kaotust halvas seisus. Riigis valitses toidupuudus ja rahvas nälgis. Versailles' rahuleping ja sellega kaasnenud reparatsioonid andsid riigi majandusele tugeva hoobi ja tekitasid ka tugevat ühiskondlikku kriitikat. Paljud sakslased arvasid, et valitsus lõi leppe sõlmimisega rahvale noa selga – nad olid vihased ja tundsid end häbistatutena.

Sellisel äreval ajal otsis paljude teiste noorte sakslaste kõrval tööd ka teismeline Jakob Nacken. Võttes oma ebatavalisest kasvust viimast, otsustas ta teha karjääri meelelahutustööstuses.

Edasi lugemiseks: