Dunkri tänav pole tänapäeval sugugi nii hirmus kui aastakümnete eest. Väikefotodel Aleksander Kerde (üleval vasakul) ja tema ohver Anna Ansberg ehk Dunkri Lonni. Mõrtsukas hukati 22. mail 1932.

Foto: Kollaaž (Robin Roots, kuvatõmmised Digarist / Uudisleht nr 28)
Eesti
29. mai 2022, 12:07

DUNKRI TÄNAVA ROIM: endine korrakaitsja kustutas Tallinna vanalinnas staažika prostituudi eluküünla (1)

1932. aastal vapustas kogu Eestit Tallinna vanalinnas sooritatud julm mõrv. Ohvriks oli Dunkri tänaval elanud lõbunaine Anna Anspuu, keda rahva seas hüüti Dunkri Lonniks. Juba võrdlemisi eakal prostituudil oli plaan patuelu lõpetada ja väike vürtsipoekegi asutada, ent see unistus ei täitunud, sest tema kunagine klient Aleksander Kerde – lihunikuna töötav endine politseinik – tappis naise. Kindlat, ent konarlikku plaani järginud mõrtsuka paljastamiseks korraldati suur politseioperatsioon, mille käigus selgusid juhtumi kohta verdtarretavad üksikasjad.

Kell oli juba seitse läbi, kui 37aastane Aleksander Kerde astus üle talle kuuluva lihapoe läve. Telliskivi tänaval asunud kauplusel ei läinud majanduslikus mõttes hästi ja mehel oli kavatsus see peagi maha müüa. Poodi sisenedes oli tal ilmselt juba verine päevaplaan paigas, kuna ta haaras leti tagant kahekilose kaalupommi ja lahkus kauplusest. Läbi lumise ja karge Tallinna jalutades jõudis ta peagi kahtlase kuulsusega Dunkri tänavale. Pigem tüsedamapoolne Kerde teadis täpselt kuhu minna – tema sihtpunktiks oli maja nr 5. Roima sooritamiseks oli ta valinud samuti sobiva aja, sest samas majas elanud teised „avalikud naised“ alles magasid.

Edasi lugemiseks: