Natside ideoloog Alfred Rosenberg (paremal) polnud poliitikuna kuigi osav ega karismaatiline. Siiski kuulus ta Adolf Hitleri lähikonda.

Foto: Vida Press
Maailm
30. juuni 2022, 08:30

KÕRK IDEOLOOG: Tallinnas õpetajana töötanud tippnats vihkas juute ja kristlust (3)

Tallinnas sündinud kurikuulsat Alfred Rosenbergi teatakse eelkõige Saksa natsionaalsotsialistliku partei juhtiva ideoloogina. Gustav Adolfi gümnaasiumis joonistusõpetajana töötanud ja eestlannaga abiellunud mehest sai Saksamaal Adolf Hitleri lähikondlane, kelle viimane nimetas ühel hetkel ka natsipartei juhiks. Vahel Hitleri pilgete alla sattunud tippnats jõudis mõned aastad enne hukkamist käia korra läbi ka sünnilinnast – selleks ajaks oli ta tõusnud vallutatud Euroopa ida-alade riigiministriks.

Alfred Rosenbergi isa Woldemar-Wilhelm oli Tallinnas sündinud, ent Läti juurtega kaupmees. Lihulast pärit ema Elfriede suri peagi pärast poja sündi 1893. aastal, mistõttu kasvatas tulevast natsiideoloogi emapoolne tädi Lydia. Kooliteed alustas Rosenberg Peetri reaalkoolis [millest tänaseks on saanud Tallinna reaalkool]. Järgnevalt suundus noormees Riia polütehnilisse instituuti arhitektuuri õppima, ent pidi I maailmasõja puhkemise tõttu õpingud ajutiselt katkestama – tal õnnestus need siiski Venemaal lõpetada. Saksa armeega Rosenbergil – ehkki ta oli seda väidetavalt väga soovinud – liituda ei õnnestunud, mistõttu alustas arhitektipaberitega mees joonistusõpetajana tööd Gustav Adolfi gümnaasiumis.

Saksamaa kaotus I maailmasõjas ja keisririigi lagunemine viisid Rosenbergi poliitikasse. Juba 1918. aasta novembris pidas ta Tallinnas Mustpeade majas saksa ohvitseridele ja sõduritele ettekande marksistide ja juutide pahelisusest. Samal õhtul lahkus ta koos viimaste sõjaväeüksustega Tallinnast.

Rosenbergist endast jääb päevikus kirjutatu taustal mulje pirtsakast ja enesekesksest inimesest, keda jätsid tema enda põhjustatud kannatused ükskõikseks. Ta uskus ilmselt viimase hetkeni Hitlerisse ja tolle verisesse missiooni.

Mida tal õnnestus siis korda saata?

Edasi lugemiseks: