Foto: Wikimedia Commons
Eesti
17. mai 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas reisilennuk Aegviidus alla kukkus (6)

„Täna hommikul kella kolmveerand seitsme paiku võttis Derulufti Leningrad-Tallinna reisilennuk mootoririkke tõttu Aegviidus Koitjärve laagri läheduses Jussi metsavahitalu põllul ette hädamaandumise,“ kirjutab Päewaleht 17. mail 1936. „Keegi inglanna, kes oli Leningradist teel Stockholmi ja lendur jäid vigastusteta. Nad toodi Tallinna.“

Derulufti (Saksamaa ja Venemaa ühisfirma) lennuk oli nelja reisijakohaga Junkers F13, mis pidi minema Leningradist Tallinna, Riia ja Königsbergi kaudu Berliini. Leningradist lennati välja hommikul kell 6.10 ja sõiduplaani järgi pidi Junkers olema Tallinnas poole kaheksa paiku. 

Kui lennuk Eesti pealinna ei jõudnud, alustati otsinguid, mis ulatusid Rakvereni välja, kuid paraku jäid tulemusteta. Hädamaandumisest saadi teada alles siis, kui lendur jõudis pärastlõunal telefoni otsides Nelijärve hõberebasekasvandusse ja sealt Tallinna helistati.

Lennukit oli Aegviidu lähedal tabanud mootoririke. Maanduda aga polnud kuhugile. Kõikjal paks mets. Lõpuks nägi lendur Jussi talu tillukest põldu, tahtis planeerida üle majade ning püüda maanduda. Paraku takerdus tiib taluõuel kasvanud puude okstesse ja lennuk prantsatas maha otse elumaja kõrvale. Kandepinnad ja saba murdusid, telik tuli alt ära, kuid kabiin jäi õnnekombel terveks. 

Õnnetuskohta autoga ligi ei pääsenud. Hobustega veeti vrakk maanteele ja toodi sealt Tallinna.