Foto: Robin Roots
Eesti
11. mai 2021, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kommunist hakkas naistega kaubitsema (13)

„Aftonbladet paljastas eesti ärahüppaja sutenööritegevuse,“ avab Stockholmi Eesti Päevaleht oma pommuudise 11. mail 1995.

Ärahüppajaks kutsusid Rootsis kaua aega elanud eestlased kõiki NSV Liidust põgenenuid. 

„Rootsi suure õhtulehe esiküljel naeratab meile vastu praegu 38aastane eestlane. Aftonbladet on tema nime avaldamata jätnud, kuid kirjutab, et ta on endine kompartei juhtiv tegelane Eestist. Nüüd on ta sutenöör ja müüb noori Ida-Euroopa tüdrukuid rootsi klientidele. Mees vahistati,“ tsiteerib Stockholmi Eesti Päevaleht tillukest osa Aftonbladeti artiklist, mis laiuvat kuuel leheküljel.

Aftonbladeti ajakirjanikud väitsid mehega kohtudes, et soovivad osta noore tüdruku teenuseid. Too olevat vabandust palunud, et tal olevat käepärast vaid üks tüdruk. Artiklis rääkis kommunisti endine ohver Anneli, kuidas ta meelitati lubadusega anda filmirolle Rootsi, aga tegelikult hoopis vägistati ja sunniti seksiorjaks.

Rootsi politsei andmeil olevat ekskommunistil teinekord olnud isegi kuni 12 sellist orja, keda ta ise kundede juurde vedas. Lisaraha teenitud aga laevareisidel varastatud asjade smugeldamisega. 

Ajakirjanikele ütles mees, et Rootsi on seksivaenulik maa ja tema olevat selles äris vaid väike kala. Kui nood küsisid, et kas ta kavatses kohe hakata naistega kaubitsema, kui ära hüppas, vastas mees: „Tõesti mitte. Aga ma olen oma tegevusega täiesti rappa läinud.“