Foto: TIINA KÕRTSINI
Eesti
7. mai 2021, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas tabati eestlannast kalliskivivaras

„Kogu Pariisis andis kõneainet väärtasjade röövimine, mille väärtus Eesti rahas üle paarikümne miljoni. Selles loos mängib peaosa Eesti naine Anna K.,“ kirjutab Rahvaleht 6. mail 1925. 

Pariisis elav Vene pagulane proua Klepinova oli paariks tunniks kodunt välja läinud, jättes maha köögitüdruku ja endise Vene ministri Naumoffi soovitusel vaid mõne kuu eest toatüdrukuks võetud Anna.

Kui Klepinova koju tuli, siis korterisse ta kõigele kloppimisele ja helistamisele vaatamata ei pääsenud. Politsei kutsuti appi, uks murti maha, Klepinova tormas magamistuppa ja seisatas soolambana – seal seisnud laud oli kirvega puruks lõhutud. Pärlikeed, muud ehted ja hulk sularaha olid laekaist kadunud. Köögitüdruk saabus. Ütles, et läks korraks välja, aga Anna oli põgenenud. Nii kiiruga, et kübaratki kaasa ei haaranud. 

Paar päeva hiljem tabati Anna Rooma raudteejaamas. Ta paistis rongis usurändajate vahel oma uhkete riietega silma kui valge vares. 

Kohtus süüdistati Teataja järgi „valgetverd, roosat ja ilusat“ 36aastast Annat vargustes neljas Euroopa suurlinnas.

Anna kurtis, et vargustele õhutanud teda suures rahahädas olnud teine eestlane, keegi Raamat. „Anna armuke on väga huvitav, kuid ebamäärane isik, kellest jutustatakse, et ta seisvat nõukogude teenistuses,“ märgib Kaja. Meest kohtu ette ei saadud. 

Anna mõisteti kuueks aastaks vangi.