Haymarketi väljakul toimunud üritusel dünamiidi tänavale visanud tegelast ei suudetud kunagi tuvastada.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
4. mai 2021, 16:32

TÖÖRAHVAPÜHA SÜND: Chicago tööliste streik lõppes plahvatuse ja ebaõiglase kohtuprotsessiga

135. aastat tagasi toimus Chicagos Haymarketi veresaun. Hästi organiseeritud tööliste streik, millega nõuti kaheksatunniseid tööpäevi, lõppes plahvatuse, inimohvrite, üleriikliku sõjaseisukorra ja ebaõiglase kohtuprotsessiga. Mõned ajaloolased on seisukohal, et ükski teine sündmus pole töölisajalugu nii põhjalikult mõjutanud kui 1886. aastal USAs toimunu.

Ameerika Ühendriikides tekkis pärast 1873. alanud suurt majandussurutist kiire tööstusbuum. Selle üheks suuremaks keskuseks oli Chicago, kus töötas ameeriklaste kõrval ka palju Euroopa migrante. Toonased töölised tegid tehastes rasket tööd 10-12 tundi päevas, kuus päeva nädalas. Neile oleks pidanud juba alates 1867. aastast kehtima kaheksatunnised tööpäevad, ent riik ei suutnud selle täitmist tagada ja Illinois' osariigi tööandjad sundisid töötajaid sellest loobuma. Firmade omanikud esitasid neile lihtsalt ultimaatumi: anda allkiri lühemast tööajast loobumiseks või jääda töötuks.

Edasi lugemiseks: