Eestimaa Kommunistliku Partei Keskkomitee esimene sekretär Johannes Käbin kommunistlike laupäevakute 50. aastapäevale pühendatud laupäevakul EKP Keskkomitee Kirjastuse Polügraafiakombinaadi ehitustandril. 12.04.1969Foto: O. Koska / Õhtuleht arhiiv
Eesti
12. mai 2021, 11:17

FOTOLAEGAS | Leninlik laupäevak käis iga kevade juurde (1)

Kevadised koristustööd toovad paljudele meelde, kuidas aastakümneid tagasi saadeti nõukogude töötajad ja kooliõpilased lume sulamise järel laupäevakule, kui korrastati nii linnaplatse kui ka koolide ja asutuste territooriume. Need olid pealtnäha vabatahtlikud entusiastlikud üritused, mille käigus said inimesed näidata oma kirglikku soovi riigi heaks tasuta töötada. Tegelikult oli laupäevakutel osalemine muidugi kohustuslik ja sageli ka tüütu. Sellest püüti tihtipeale kõrvale hiilida või siis katsuti päevake vaikses tempos mööda saata, nautides töö asemel hoopis omavahel loramist. Pealegi kibelesid kevadisel ajal kõik oma suvilasse pakilisi töid tegema.

Vikipeedia andmetel pärineb laupäevak (субботник, sõnast суббота – v k) oktoobrirevolutsiooni järgsetest ühistööaktsioonidest. Esimene ajaloos registreeritud laupäevak korraldati 12. aprillil 1919, kui viisteist vabatahtlikku kogunes laupäeval tööle Moskva–Kaasani raudtee Moskva–Sortirovotšnaja depoosse. 

Edasi lugemiseks: