Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
27. aprill 2021, 00:09

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas vürtspoes salasepitseti riigikukutamist

Lugejate püüdmiseks pani Waba Maa sel 27. aprillil 1924. aastal oma loo alapealkirjaks „Üks õudne ja verine salasepitsus vürtspoes“.

Tohoh. Mida õudset ja verist siis ühes Tallinna Kopli tänava toidupoes plaaniti?

„Aprilli alguse pühapäevasel päeval läinud kaks meest kuhugile Kopli tänaval asuvasse toiduainete kauplusesse paberosse ostma. Võib olla ka muul otstarbel. Mehed kogunud tuju ja hakanud maksvat korda arvustama ja maha tegema. Vahepeal oli ka teisi inimesi poodi tulnud, ühed kommuuna ülistajad, teised Eesti vabariikluse poolehoidjad. Sõnavahetus läinud üsna ägedaks. Jutu sees tähendanud üks algne paberossiostja, et muidu kodanlisele Eestile lõppu teha ei saa, kui tuleb Eesti-Vene vahel sõda välja kuulutada. Sõda võiks provotseerida kõige hõlpsamini kohaliku Vene saadiku või mõne saatkonnaliikme tapmisega. Kohaseim aeg selleks olla 1. mai. Sarnane jutt kostis politseivõimude kõrvu, kes asja uurima hakkasid ja lõpuks ka asjaosalised tabasid. Nagu kuuleme, olla mõlemad isikud Eestimaa töörahva partei liikmed, seega puhastverd kommunistid. Mehi peeti mõnda aega vahi all seni, kuni nende kohta igakülgseid andmeid koguti, ja anti siis kohtuvõimude kätte. Kuidas asi lõpuks kujuneb, pole teada“ märgib Waba Maa.

Salasepitsus vürtspoes oli nagu kuri, aga siiski leebe ettekuulutus samal aastal lahvatanud verisele riigipöördekatsele 1. detsembril.