Foto: ARNO SAAR
Eesti
26. aprill 2021, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas musta mehega viinalaev madalikule sõitis (1)

„Jälle üks mereõnnetusline juhtumine Saaremaa lähedal pani siin rahva meeled ärevile ja kihama,“ sai Teataja 25. aprillil 1927 telegrammi Vilsandilt. Paar päeva varem oli  Prantsuse aurulaev Lyra kaheksa meremiili kaugusel saare tuletornist madalikule sõitnud.

See oli tiheda uduga ja tormise ilmaga liialt maa poole kaldunud ning kivide otsa sõitnud, selgitab Teataja laevaõnnetuse põhjust.

Rahva meeled pani aga kihama hoopis see, et väidetavalt oli Lyra lastiks üksjagu veine ja kõvemaidki jooke. Meeskond ei tahtnud rääkida, kuhu laadung tulnuks toimetada. Mõni ütles, et Leningradi, teine jälle, et Tallinna, ja kolmas vihjas Soomele. Ning saare tüdrukud hullusid, kui õnnetuslaevalt tuli maale suurekasvuline tüse mustanahaline mees.

Meremehed pandi Saaremaalt äraviimise ootel elama Kihelkonna valla Abaja tallu. Nad võitsid kähku saarlaste poolehoiu. Olid tublid napsimehed ja jagasid laevalt toodud jooke lahkelt saarlastegagi. Neiud aga käisid rühmiti lunimas, et ehk saaks mustanahalise mehega koos pilti teha. Mõnedel see õnnestuski, kuid Teataja andmeil sai vaid üks tütarlastest selle õnne osaliseks, et pääses temaga kahekesi fotole.

Siis viidi meeskond öösel Kuressaarde. Sealsed näitsikud kuulsid, et mustanahaline mees peatub läbisõidul Ühisklubis ja piirasid selle sisse. Pettumus oli suur, kui mees ei ilmunudki enne edasisõitu välja.