WIERA TRUPP: Vanemuise seltsi näitlejad ja muusikud. Tartu, 1897.Foto: Tartu linnaajaloo muuseumid / Tartu linnamuuseum
Eesti
24. aprill 2021, 00:32

Tõnis Erilaiu autorikülg

Täna on Eesti muusikateatri hällipäev. Sünnikoht: Tartu. Peaosa laulja: laibalahkaja abikaasa. Nimi: „Preciosa ehk Mustlase tüdruk“

„Ei temal (Preciosal) isa, ema / Ta ainuüksi siin / Ja viletsuses tema / Ta elu teel on piin / Ei armu ole ilmas,“ lauldi Vanemuise vanas kodus Tartus Jaama tänavas pühapäeval, 24. aprillil 1883, kui ettekandele tuli Carl Maria von Weberi „Preciosa ehk Mustlase tüdruk“, mida tol ajal ooperiks kutsuti märkega, et tegevus toimub mitmes kohas Hispaaniamaal. Valter Ojakäär alandas etenduse operetiks, aga eks ta ikka rohkem laulumäng oli. Sellest päevast, esimesest eestlaste lavastatud ja mängitud lauludega lavastusest, „ooperist“, loetakse Eesti muusikateatri sündi.

Pius Alexander Wolffi käsikirja neljavaatuselisele lauleldusele oli eesti keelde mugandanud kirja- ja usumees Friedrich Ederberg, kes sel ajal veel Tartus õppis. Hiljem oli ta pastoriks või selle abiks muuhulgas Vändras, Kaarmal ja Kuressaares, kus ka eesti keele tunde andis. Kõige kauem teenis ta Tartu ligidal Kambja õpetajana.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99