Foto: Teet Malsroos
Eesti
23. aprill 2021, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas vaimud ründasid muusikaprofessoreid (1)

„Rüütel ja mustas rüüs nunn on konservatooriumi majas Tallinna Müürivahe tänavas alalised külalised,“ väitis Tallinna Post 1933. aastal. Õppejõud kutsusid kohale tuntud hüpnotisööri Bernhard Johansoni koos oma meediumi Mai Kalamehega, et nood kontrolliksid asja.

Seansi tähtsam osa leidis aset professor August Topmani klaveriklassis, mis oli vanas linnamüüri ringtornis, luues oma kõrge võlvitud lae ja võrdlemisi hämara valgustusega müstiliste asjade jälgimiseks soodsa eelduse. 

Meedium langes hüpnotisööri mõjul transsi ja seletas, et klaveri taga seisab vaim. Ta ütles, et käsib teda mängida ja hakkas siis ise vaimu juhiste järgi midagi klimberdama.

Meediumi jutust olevat selgunud tõsiasi, et konservatooriumialune on otsast ääreni surnuluid täis. Sinna olevat inimesi isegi elusalt maetud.

„On siis üleüldse Müürivahe tänava majas ebaloomulikku nähtud?“ küsib Tallinna Post õppejõududelt. „Vaime olevat seal rängal kombel, aga nägijaid endid otsi tikutulega,“ kurdab ajalehemees. „Kõige sagedamini kummitavat suures oreliklassis. Öösel kella 2-3 vahel olevat sageli kuulda, et seal keegi jalutab.“

Mustas rüüs nunna olevat aga näinud kojamees. Nimelt oli ta mootori juures, mis annab orelile õhku, kui küsiti temalt heleda naisehäälega selja tagant: „Kus on professor (Jaan) Tamme korter?“ Kojamehe jutu järgi nägi ta pikka mustas rüüs naist, kelle nägugi oli sama värvi rätikuga pooleldi kaetud.